středa 28. května 2014

"Před heřmánkem smekni a před bezem klekni"



Loni bylo tak rychle po bezu, že jsem nestihla natrhat ani na sušení, natož na šťávu a tak jsem se rozhodla si to letos vynahradit a hned jak rozkvetl, naplnila jsem šťávou tři třílitrové sklenice...už se moc těším na výsledek!!! Mám nový recept, předloni jsem použila nějaký recept s octem a pak jsem pila výbornou octovou vodu s nádechem bezinek! :-) Neboli kosmatice, jak tomu ještě dodnes někdo říká! Takže jsem prošla mnoho receptů na webu a rozhodla jsem se letos znovu a lépe! :-)


Recept na bezinkovou šťávu

8-10 květů bezu (neomývat je - důležitý je ten pyl na květech)
2 citrony (omýt a nakrájet a vypeckovat, jinak by mohla šťáva zhořknout)
4l převařené teplé vody
0,5kg cukru krystal

Květy, citrony a cukr nasypat do sklenice a zalít vodou. Na vrch sklenice dát plátýnko (kus pleny, kapesník,...). Nechat stát tak 4-5dní a tak 2x denně zamíchat. Dále slít do lahví a dát do lednice. Já to dělám do 3l lahví ve stejném množství, jen vody tedy méně a pak to ještě před pitím ředím vodou - ledem...
Dobrou chuť!!!

A tady jsem chtěla původně skončit, ale nemůžu, protože by bylo škoda k bezu ještě něco dalšího nenapsat!
Má tolik blahodárných účinků, že z mého pohledu je to bylina v pravý čas všude dostupná a skoro kouzelná...

Odvar 

ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku.

Já tedy čaj ze sušeného bezu miluji i chuťově je výborný s medem, každopádně opravdu podporuje odhlenění a pocení. Vkládám sem i obrázek čaje Teekanne, který si dávám na chuť, je to moc dobrá záležitost, takový čaj na pohodu a hlaně ta vůně je příjemná.


Šťáva 

z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Nezralé plody mají projímavý účinek. Proto se doporučuje natrhaná plodeství nechat den, dva dozrát rozložená v tenké vrstvě. Projímavý účinek se vařením ztrácí. Ztrácejí se rovněž,avšak jen částečně, léčivé látky.

Nikdy jsem šťávu z plodů nedělala ani likér, ale budu to muset napravit... nebo že bych zkusila rovnou bezinkové víno??? :-)

 Recepty z pořadu ČT Herbář zde:
Bezinkový likér:
 http://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/2187-bezinkovy-liker/
Šťáva z bezinek:
 http://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/2185-stava-z-bezinek/


Marmeláda

To ale není zdaleka vše, co se dá z bezu dobrého a chutného vyrobit. Kdysi jsme s mamkou vyrobily i marmeládu, je moc dobrá, nakyslá bezinkami, ale dá se a výborná je na sladká jídla, jako třeba na palačinky!



Řízky

No a poslední varianta, co mě napadá, co z bezu vyrobit jsou řízky...nikdy jsem to nejedla...Prostě květ v trojobalu...nějak mi ale uniká blahodárný účinek bezu o kterém jsem chtěla psát na začátku...ale proti gustu...

Recept z pořadu ČT Herbář zde:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/1973-kosmatice/



Děkuji Wikipedii a  azreceptům za pár vět v textu a obrázky...